Het is juli en dat betekent voor veel van ons dat de vakantie weer voor de deur staat. Je hebt het hele jaar hard gewerkt, je hebt vast ook last gehad van alle maatregelen rondom COVID-19, dus je verdient het om er even tussenuit te gaan. Je vakantie is geboekt, het hotel is uitgezocht en de zonnebrand is ingeslagen. Dat gaat de goede kant op. Maar hoe zit het met je onderneming? Met onderstaande punten is je onderneming vakantieproof en kun je met een gerust hart op vakantie gaan!

Zorg dat je onderneming altijd bereikbaar is

Het is 2021. Dan kan het natuurlijk niet meer zo zijn dat je onderneming onbereikbaar is. Zorg er dus voor dat je bezetting goed is of dat binnenkomende telefoontjes worden doorgeschakeld naar een telefooncentrale. Zo kun je bestaande klanten te allen tijden te woord staan en loop je potentiële opdrachten niet mis.

Regel je personeelsbezetting en/of draag je werkzaamheden over

Blijft je onderneming gewoon draaien als jij op vakantie bent? Denk dan goed na over je bezetting en stem de vakanties op elkaar af. Zorg ervoor dat de collega’s die (een gedeelte van) jouw werkzaamheden overnemen, goed zijn ingewerkt. Vraag ook of zij je mailbox onder controle willen houden tijdens je vakantie. Tot slot: maak afspraken over noodgevallen. Je wilt tijdens je vakantie natuurlijk zo min mogelijk gestoord worden, maar nood breekt wet.

Informeer je relaties

Je wilt natuurlijk geen enkele opdracht mislopen, ook niet als je aan de Italiaanse kust geniet van zon en zee. Daarom is het belangrijk om je relaties ruim van tevoren te informeren over je afwezigheid door middel van een e-mail en een out-of-office-assistent. En vergeet vooral ook je voicemail op je zakelijke telefoon niet. Het is handig om een (tijdelijke) voicemail in te spreken met de boodschap dat je op vakantie bent en naam en telefoonnummer van degene die je werkzaamheden overneemt. Ook is het goed om aan te geven wanneer je weer terug bent.

Regel je financiële zaken

Kies je ervoor om even van de radar te zijn tijdens je vakantie? Zorg er dan voor dat je geldzaken tot in de puntjes geregeld zijn voordat je weggaat. Vergeet bijvoorbeeld niet om je facturen te versturen voordat je op vakantie gaat. De verwerkingstijd bij bedrijven loopt namelijk nogal uiteen. Dit kan bij sommige bedrijven een week zijn, maar bij sommige bedrijven ook enkele maanden. Zijn er rekeningen die tijdens jouw vakantie betaald moeten worden? Zorg er dan voor dat je betaalopdrachten vooraf klaar zet. Kun je je onderneming toch niet helemaal loslaten tijdens je vakantie of wil je gewoon altijd op de hoogte zijn van je financiën? Via je online boekhouding zie je direct hoe je ervoor staat, welke facturen er nog openstaan en welke kosten je hebt gemaakt. Maak je gebruik van een boekhoudapp, dan kun je zelfs op het strand je cijfers erbij pakken!

Vergeet je btw-aangifte niet!

Je kwartaalaangifte moet uiterlijk 31 juli 2021 gedaan en betaald zijn. Zorg dus dat je administratie bij is zodat je je btw-aangifte niet vanaf je vakantieadres hoeft in te dienen. Dit voorkomt nare boetes en naheffingsaanslagen.

Doe nieuwe ideeën op

Check, check, dubbelcheck. Al je zaken zijn geregeld en je bent klaar om de vakantie in te luiden. Even weg van alle hectiek en dagelijkse beslommeringen. Dit geeft, na al dat harde werken, eindelijk weer wat ruimte in je hoofd om nieuwe ideeën op te doen. Als je terug komt van vakantie, kun je met nieuwe energie aan deze plannen beginnen!

Geniet van je vakantie

Het laatste punt en de allerbelangrijkste: geniet van je vakantie. Je hebt hard gewerkt en je verdient het om lekker uit te rusten. Want vakantie is goed voor je!

Fijne vakantie!